Menu

Hoe kan je een voor jou echt goede scooterverzekering afsluiten?

De scooterverzekering is op tal van verschillende manieren af te sluiten. Meer dan waarschijnlijk vertellen we je hiermee niets nieuws. Indien je gewoon wenst te voldoen aan de wettelijke verplichting is het voldoende om te kiezen voor de WA-verzekering. Echter moet het gezegd dat veel mensen hier geen voldoening mee willen nemen. Zij willen dan ook graag dat ook bijvoorbeeld bepaalde schade aan de eigen scooter kan worden verzekert. In dat geval zal je moeten kijken in de richting van één van de meer uitgebreidere opties op de markt. In ieder geval, wil ook jij eveneens graag ontdekken hoe je de beste verzekering voor jouw scooter kan afsluiten? Dan is het zonder meer een aanrader om je even te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft. 

In welke vormen is de scooterverzekering af te sluiten?

Voor de scooterverzekering geldt dat er een zogenaamde verzekeringsplicht voor geldt. Dat betekent dat je wettelijk verplicht bent om minstens de WA-verzekering af te sluiten. Het spreekt evenwel voor zich dat er ook nog andere manieren bestaan om je scooter te laten verzekeren. Wil jij ook graag een overzicht hebben van alle verschillende bestaande scooterverzekeringen op de markt? Wij hebben de drie verschillende opties hieronder alvast even voor je op een rijtje gezet.

De WA-verzekering voor scooters 

In eerste instantie is er de WA-verzekering voor scooters. Zoals de informatie hierboven reeds heeft aangegeven moet je er rekening mee houden dat deze verzekering wettelijk verplicht moet worden afgesloten door iedereen die een scooter in het Nederlandse verkeer wil brengen. Deze verzekering is interessant omwille van twee verschillende redenen, namelijk:

  1. Je voldoet aan de geldende wettelijke verplichting; 
  2. Het is mogelijk om de WA-verzekering af te sluiten tegen een zeer scherpe prijs; 

Ondanks het feit dat je met de WA-verzekering voor scooters dus op een betaalbare manier kan voldoen aan de geldende wettelijke verplichting moet het gezegd dat deze scooterverzekering niet voor iedereen de beste keuze zal zijn. Heb je bijvoorbeeld een dure scooter aangekocht en wil je graag hebben dat deze ook is verzekerd voor de schade aan de scooter zelf? In dat geval zal je tot de conclusie komen dat het afsluiten van alleen de WA-verzekering niet voldoende is. 

De WA+ beperkt cascoverzekering voor scooters

De tweede type scooterverzekering die je kan afsluiten is de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor dit type verzekering geldt dat ze boven op de basis WA-dekking ook nog twee extra dekkingen voor eigen schade voorziet. Het gaat hierbij dan concreet om een dekking bij: 

  • Schade als gevolg van een brand of explosie;
  • Schade die het gevolg is van diefstal; 

Voor heel wat verzekeringnemers vormt deze verzekering de uitstekende middenweg tussen de WA-verzekering en de allrisk voor scooters. Door het afsluiten van de WA+ beperkt cascoverzekering zorg je er immers voor dat er ook bepaalde vormen van eigen schade zijn verzekert zonder dat er daarvoor een zeer hoge verzekeringspremie dient te worden betaald. 

De WA+ volledige cascoverzekering voor scooters

Het spreekt voor zich dat het niet alleen maar mogelijk is dat er schade ontstaat aan een scooter wanneer deze stil staat. Sterker nog, de kans is veel groter dat er schade optreedt op het ogenblik dat ze in beweging is. Het is ook mogelijk om ervoor te kiezen om schade door bijvoorbeeld slippen of botsen in te laten dekken bij je eigen scooter. Hiervoor dien je echter de WA+ volledige cascoverzekering af te sluiten voor scooters. Wat deze verzekering betreft moet je er wel rekening mee houden dat ze beslist niet voor iedereen geschikt is. Of je er nu al dan niet goed aan doet om deze duurste scooterverzekering af te sluiten is vooral een kwestie van:

  1. De waarde die de scooter in kwestie heeft die je wil verzekeren; 
  2. Het aantal kilometers dat je ermee gaat rijden; 

Het WA+ volledig casco verzekeren van een tweedehandse scooter die slechts een beperkte waarde heeft en waar je bijvoorbeeld eerder sporadisch mee gaat rijden is bijvoorbeeld geen goed idee. De verzekeringspremie weegt dan immers niet op tegen de potentiële uitbetaling die je kan verwachten. 

De prijs van je scooterverzekering drukken? Zo ga je te werk!

Het bovenstaande overzicht heeft je duidelijk gemaakt welke verschillende soorten scooterverzekeringen er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Ondertussen is de tijd rijp geworden om ook even te bekijken op welke manier je kan besparen op de verzekering voor je scooter. Dit uiteraard zonder dat je daardoor wordt blootgesteld aan extra risico’s. In ieder geval, we hebben hieronder enkele interessante bespaartips voor jou op een rijtje gezet.

Denk goed na over het soort scooter die je gaat kopen

Wil je graag de prijs van je scooterverzekering binnen de perken houden? Dan zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat het altijd een goed idee is om hier reeds bij stil te blijven staan bij het kopen van een bepaalde scooter. Veel mensen houden hier geen rekening mee tot ze reeds een bepaalde scooter hebben aangekocht. Echter, de specificaties van een scooter kunnen in de praktijk een behoorlijk stevige invloed hebben op de verzekeringspremie die je moet betalen. 

Wil je er dus met andere woorden echt zeker zijn dat de premie niet te hoog zal zijn gelegen? Dan is het altijd een aanrader om te kiezen voor een scooter die niet over een groot vermogen beschikt. Heb je reeds een bepaalde scooter aangekocht? Dan spreekt het voor zich dat je op deze manier helaas niet meer de mogelijkheid hebt om je verzekeringspremie te drukken. 

Vergelijk de verschillende scooterverzekeringen op de markt

De prijs die moet worden betaald voor de scooterverzekering die je wenst af te sluiten wordt niet alleen bepaald door het soort verzekering die je gaat afsluiten. Wat namelijk verder ook te denken van de verzekeraar waar je een beroep op doet? Voor alle verzekeringen voor gemotoriseerde voertuigen geldt dat ze ontzettend concurrentieel zijn. Dat betekent dat verzekeraars doorgaans wel een extra inspanning willen doen om er meer verzekeringnemers voor binnen te halen. Eén ding staat dan ook sowieso vast: een vergelijking uitvoeren bij Diks.nl voordat je je scooterverzekering af gaat sluiten kan in de praktijk zorgen voor een zeer aantrekkelijke korting.